een impressie van de nieuwe woonlocatie aan Hoofdstraat 17 in Rolde. (© Habitatprojecten)

PUBLICATIE IN “DE SCHAKEL” (© Habitatprojecten)

ROLDE – Wonen in de voormalige pastorie aan Hoofdstraat 17 in Rolde, dat behoort volgens projectontwikkelaar Hans Gosselink van Habitat tot de mogelijkheden voor mensen die een beetje lef hebben.

De eerste mensen hebben die stap al gemaakt. Drie van de in totaal acht appartementen in de voormalige pastorie en dokterspraktijk zijn al verzegd. ,,Deze voorhoede zoekt medebewoners. Dat zou best een clubje van vrienden kunnen zijn die samen, maar toch apart in een mooi herenhuis in het centrum van Rolde willen wonen. Men kan als het ware aanschuiven met je maatjes”, zegt Gosselink.

De eerste enthousiastelingen zien de mogelijkheden van deze nieuwe woonvorm in het dorp. ,,We hebben het pad voor de bewoners al geëffend. De vergunningen om te starten met verbouwen zijn binnen. De prijzen staan vast, dus de invloed van een overspannen huizenmarkt speelt geen rol. Als alle appartementen zijn verkocht, kan de verbouw na de zomer beginnen en kunnen de nieuwe bewoners begin volgend jaar samen een nieuwe start maken”, aldus Gosselink die met zijn team deze plannen uitwerkt. ,,En de nieuwe bewoners worden betrokken bij de keuzes die bij de inrichting van appartementen en de tuin nog plaats gaan vinden. In samenspraak worden plannen en ideeën uitgewerkt. Dat kan zijn op het gebied van multifunctionaliteit en gebruiksgemak, maar ook op het gebied van duurzaamheid. Als men drie dubbeldik glas wil of het regenwater dat op het dak valt gebruiken voor de tuin; alles is mogelijk. Ook een mix van kopen en huren behoor tot de mogelijkheden. De locatie is uniek; de bedrijvigheid van het centrum van het dorp en de rust aan de achterzijde. De tuin sluit aan op de Hunebedweg. Er zijn kansen genoeg.”

Gosselink weet dat er ook drempelvrees is om het roer om te gooien. ,,Mensen zijn erg enthousiast als ze de mogelijkheden hier ontdekken, maar aarzelen om de volgende stap te zetten. We wonen nu toch ook goed. Maar je moet lef hebben om verder te kijken. Mensen zijn vaak behoudend of ervaren keuzestress. Het is lastig om levenskeuzes te maken. Maar het avontuur van je nieuwe toekomstbestendige woonsituatie een kans geven is ook een optie; het vertrouwde opgeven voor iets nieuws. Er is momenteel niet veel te koop. Het kan zijn dat de vertrouwde woning straks te groot wordt of de tuin te bewerkelijk. Hier kan je ook tijdig op inspelen. En in moestuintje werken, behoort hier ook tot de mogelijkheden.”

Volgens Gosselink biedt deze wooneenheid zelfs de mogelijkheid om je eigen buren te kiezen. ,,Het pad is geëffend en de bewoners maken tegelijkertijd een nieuwe start. In het voortraject kan men elkaar al leren kennen en samen besluiten nemen over de woonmogelijkheden. Zoals gezegd, kan je je eigen maatjes meenemen. Het is hier samenwonen, en ook je eigen privacy behouden.”

Dat kan ook eenzaamheid tegengaan. Eenzaamheid is een veel voorkomend probleem. Ik weet van een weduwe in een vergelijkbare woonvorm dat ze het prettig vindt dat er dicht bij andere bewoners zijn. Ze heeft voldoende contacten, maar de aanwezigheid van medebewoners voelt voor haar niet als alleen thuiskomen. Dat gevoel kun je hier ook creëren.”

Meer informatie over woonproject ‘t RoldensBuiten is verkrijgbaar bij Hans Gosselink (06-51271573 of info@habitatprojecten.nl).